Security Blog

Dron může být dobrý sluha ale i zlý pán

V posledních letech se drony stávají běžnou součástí našeho světa. Na vývoji bezpilotních letadel se pracovalo už za druhé světové války a dnes se postupně setkáváme s miniaturními podobami takovýchto strojů i mimo vojenskou sféru. Dron neboli bezpilotní letoun se někdy označuje jako UAV – Unmanned aerial vehicle.

Ve službách armády i jako pracovník ostrahy

Můžeme rozlišovat tři typy dronů. Ty používané pro vojenské účely, mimovojenské drony a nakonec ty, které slouží jen k zábavě. Armáda České republiky v současnosti využívá průzkumné drony, ale všude po světě se bezpilotní letouny využívají jako bojové prostředky. Své místo mohou najít také u policie, kde se s jejich pomocí dají sledovat podezřelé osoby nebo se může zajistit bezprostřední bezpečnost osob. V České republice získala bezpečnostní agentura TOP Security platnou licenci a certifikaci na letecké práce a letecké činnosti bezpilotních dronů.

S drony se rovněž dá monitorovat stav dopravy nebo hlídat rozsáhlé objekty, kde skvěle doplní hlídače – pochůzkáře. Využití mohou najít i při zabezpečení soukromého majetku. V kombinaci s dalšími bezpečnostními systémy, které upozorní dron na přítomnost nezvaného návštěvníka, by v budoucnu mohl majitel pomocí propojení s chytrým telefonem sledovat, co se na jeho pozemku děje.

Drony jako pomocníci ve zdravotnictví

Pokud uvažujeme o tom, kde všude lze drony využít, určitě bychom neměli opomenout složky IZS, které často zasahují na těžko přístupných místech. V případě živelných katastrof se lze s dronem rychle dostat na místo neštěstí bez toho, aby se sem museli těžce propracovávat záchranáři. Ti by dostali skrze obrazový materiál lepší přehled o tom, zda se na místě nacházejí zraněné osoby. Drony by mohly v budoucnu také dopravovat léky do nepřístupných oblastí. Například v Austrálii běží projekt, kdy drony pomáhají monitorovat pohyb žraloků u pláží.

Pozor, zneužití se trestá

Vzhledem k tomu, že dnes si můžete bez problémů zakoupit dron i vy, jakožto obyčejný občan, jejich šíření mimo armádu se nedá zastavit. S tím ale přichází ruku v ruce otázka, zda je masové rozšíření dronů bezpečné. V České republice stanovuje pravidla pro jejich provoz Úřad civilního letectví.

Obecně platí, že s dronem:

  • nesmíte létat nad osobami a nad jejich majetkem
  • nesmíte létat nad pozemními komunikacemi, železnicemi, letišti, nad zástavbou, chráněnými územími nebo nad vodními zdroji
  • nesmíte létat ve výšce nad 300 m
  • nesmíte létat v noci a za tmy
  • musíte na dron vždy vidět

Lehká zneužitelnost dronů hrozí především v oblasti porušování soukromí. Například Velká Británie má v plánu povinnou registraci dronů nad 250 gramů.

 

Další podobné články:
Čínský dron poháněný solární energií se dokáže vznést do výšky až 20 kilometrů, navíc dokáže zůstat ve vzduchu měsíce i roky
Do boje vyráží dron TIKAD vyzbrojený odstřelovací puškou nebo kulometem
Nový dron od koncernu Kalašnikov je tichým vzdušným agentem
První záchranná operace hlídkového dronu dopadla úspěšně
Ruský silák mezi drony SKYF unese až dvousetkilový náklad

Také by vás mohlo zajímat

Axis představuje speciální kameru all-in-one, která vylepší komunikaci s pacienty ve zdravotnických zařízeních

Acronis Cyber Protect 16 stanovuje nové standardy v kybernetické bezpečnosti a ochraně dat

Axis PTZ kamera za příznivou cenu: Vhodná pro interiéry i exteriéry s pokročilými funkcemi – 4MPx obrazem a 10x optickým zoomem

Jaké novinky nás čekají v oblasti bezpečnostních technologií v roce 2024? Axis ukazuje na 5 základních trendů.