Security Blog

První záchranná operace hlídkového dronu dopadla úspěšně

O tom, že drony mohou zachraňovat lidské životy se mluví už dlouho. Na vlastní kůži se o tom mohla přesvědčit dvojice surfařů, kterým došly síly ve vysokých vlnách u pobřeží Nového Jižního Walesu.  Vlny odnesly surfaře 700 metrů od pobřeží a cestu zpět by nezvládli.

Dron shodil do moře záchranný nafukovací rukáv

Naštěstí v tu dobu probíhal na pobřeží výcvik ovládání hlídkových záchranářských dronů australské pobřežní stráže. Plavčíci tak hned využili nabytých zkušeností a během dvou minut lokalizovali s dronem přesnou polohu surfařů. Do moře shodili nafukovací rukáv, s jehož pomocí se mladíci v bezpečí dostali zpět na pláž.

V Austrálii pomocí dronů monitorují žraloky i plavce v nesnázích

Dron Little Ripper je vybaven nejen pomůckami pro záchranu, ale dokáže také monitorovat pohyb žraloků ve vodě. S 90% jistotou je dokáže rozeznat od delfínů, rejnoků nebo člunů. Kamera s vysokým rozlišením je vhodná pro rozpoznávání předmětů nad hladinou i pod ní. Záchranářské drony se dokáží udržet ve vzduchu až 2,5 hodiny, což je ideální pro menší záchranné akce.

Rozhodující je rychlost a široký rozhled

Rychlost, s jakou je dron připraven k akci a schopnost zmapovat velikou plochu, kterou by z vodního skútru nebo člunu záchranáři nemohli obsáhnout, činí z těchto malých bezpilotních strojů skvělý prostředek k záchraně nejen na moři, ale také v nepřehledném terénu nebo na lavinovém poli.

 

Další podobné články:
Dron může být dobrý sluha ale i zlý pán
Čínský dron poháněný solární energií se dokáže vznést do výšky až 20 kilometrů, navíc dokáže zůstat ve vzduchu měsíce i roky
Do boje vyráží dron TIKAD vyzbrojený odstřelovací puškou nebo kulometem
Nový dron od koncernu Kalašnikov je tichým vzdušným agentem
Ruský silák mezi drony SKYF unese až dvousetkilový náklad

Také by vás mohlo zajímat

Axis představuje speciální kameru all-in-one, která vylepší komunikaci s pacienty ve zdravotnických zařízeních

Acronis Cyber Protect 16 stanovuje nové standardy v kybernetické bezpečnosti a ochraně dat

Axis PTZ kamera za příznivou cenu: Vhodná pro interiéry i exteriéry s pokročilými funkcemi – 4MPx obrazem a 10x optickým zoomem

Jaké novinky nás čekají v oblasti bezpečnostních technologií v roce 2024? Axis ukazuje na 5 základních trendů.