Security Blog

Největší loupeže v Čechách a ve světě – kolik si zloději odnesli?

Přijít rychle k penězům chce každý. I ten, kdo tvrdí že ne. Pojďme si posvítit na největší loupeže v České republice i ve světě.

5 největších loupeží v České republice

  • Více než 500 milionů korun

Prvenství mezi zloději si od roku 2007 drží František Procházka, který se svým komplicem ukradl z G4S Cash Services více než půl miliardy korun v hotovosti. I přesto, že byl kradoucí pracovník agentury natočen bezpečnostními kamerami, podařilo se mu lup dokončit a zmizet za hranice. On ani ukradené peníze nebyli dosud dohledáni.

  • 153 milionů korun

Tuto částku si odnesli lupiči, kteří v roce 2002 přepadli vůz transportující peníze z centrály společnosti Citibank. Z loupeže byli obviněni členové tzv. Berdychova gangu.

  • 77 milionů korun

Ozbrojená loupež, jejíž cílem byl v roce 2006 vůz bezpečnostní služby u Slavkova u Brna vynesla pachatelům 77 milionů korun. Dodnes nebyl z přepadení nikdo obviněn a ani peníze nebyly nalezeny.

  • 74 milionů korun

Pravděpodobně posádka vozu bezpečnostní agentury Fenix stála v roce 2008 za krádeží 74 milionů korun. Pracovníci uváděli, že je u Hořic přepadl ozbrojený útočník během transportu peněz. Při vyšetřování ale byla obviněna z krádeže právě posádka vozu.

  • 37 milionů korun

Částka 37 milionů korun byla odcizena během transportu z banky v roce 2006 v Jindřichově Hradci. Za loupeží stáli bývalí pracovníci bezpečnostní agentury, kteří byli odsouzeni za zpronevěru.

5 největších světových loupeží

  • 22 miliard korun

Ačkoli nejde o prokázanou loupež, peníze odcizeny byly. Tuto neuvěřitelnou částku zabavil Saddám Husajn z irácké Central Bank v roce 2003, při začátku útoku Spojených států na Irák. Část peněz se později našla v jeho sídle a sami pracovníci banky potvrdili, že byli svědky nakládání peněz na přepravní vozy.

  • 6,6 miliard korun

Malé muzeum v Bostonu se v roce 1990 stalo obětí maskovaných lupičů, kteří odcizili několik cenných obrazů v hodnotě 6,6 miliardy korun – doslova je vyřízli z rámů. Zlodějům pomohlo maskování za policisty, díky kterému je ochranka vpustila dovnitř muzea.

  • 2,4 miliardy korun

Chtít si pronajmout bezpečnostní sejf a potom vytáhnout zbraně a do sejfů se vloupat? Přesně tak proběhlo přepadení a loupež v Knightsbridgi, o kterém jeden z obviněných a uvězněných pachatelů napsal po propuštění z vězení knihu.

  • 2,1 miliardy korun

Obzvlášť krutě se zachovali lupiči v roce 2006, když vzali jako rukojmí pracovníka třídírny peněz v Kentu a jeho rodinu a využili je při odzbrojení ochranky třídírny, odkud poté unikli i s penězi.

  • 1,6 miliardy korun

Jako velká vlaková loupež se dá nazvat přepadení poštovního vlaku jedoucího z Glasgow do Londýna patnáctičlennou skupinou v roce 1963. Pachatelé byli dopadeni a uvězněni, ale dvěma se později z vězení podařilo utéct.

Také by vás mohlo zajímat

Kyberkriminalita se stala velkým byznysem

Zloději informací na vzestupu

Hlasové ověření zvyšuje bezpečnost a volajícím šetří čas

Hlasové ověření zvyšuje bezpečnost a volajícím šetří čas

Šifrování jako z bondovky se stává skutečností

HACKERFest 2022 už za pár dnů

HACKERFest 2022 už za pár dnů