Security Blog

Čínský dron poháněný solární energií se dokáže vznést do výšky až 20 kilometrů, navíc dokáže zůstat ve vzduchu měsíce i roky

Není žádným překvapením, když inženýři z Číny přijdou s průkopnickou technologickou novinkou. Jejich posledním počinem je speciální dron, který bude poháněn čistě solární energií. Nový bezpilotní letoun představila společnost China Aerospace Science and Technology Corporation.

Ve vzduchu vydrží měsíce až roky

Už jen samotná velikost a konstrukce dronu napovídá, že s ním má Čína velké plány. Rozpětí křídel čítající 40 metrů a váha 400 kg napovídá, že nejde o žádného drobečka. Během testování v severovýchodní Číně se dokázal stroj vznést do výšky téměř 20 kilometrů a v budoucnu by se mohl dostávat až do stratosféry.  Solární články a baterie pohánějí osm vrtulí umístěných na křídlech a dokáží bezpilotní letoun pohánět rychlostí až 200 km/h. Díky solárnímu pohonu bude dron moci ve vzduchu létat několik měsíců nebo dokonce roků, aniž by se musel dotknout země.

Dron se hodí pro armádu i záchranáře

Své využití najde tento moderní koráb nebes například při přírodních katastrofách nebo jako součást výstavby telekomunikací. Uvažuje se i nad jeho zapojením do protiteroristických akcí jako pozorovací letoun, a dokonce by se v budoucnu mohl stát alternativou k družicím.

 

Další podobné články:
Dron může být dobrý sluha ale i zlý pán
Nový dron od koncernu Kalašnikov je tichým vzdušným agentem
Do boje vyráží dron TIKAD vyzbrojený odstřelovací puškou nebo kulometem
Nový dron od koncernu Kalašnikov je tichým vzdušným agentem
První záchranná operace hlídkového dronu dopadla úspěšně
Ruský silák mezi drony SKYF unese až dvousetkilový náklad

Také by vás mohlo zajímat

Axis uvádí na trh první světově certifikovanou termometrickou kameru pro prostředí Zóna/Divize 2 a síťový tlampač s ochranou proti výbuchu

Podle průzkumu společnosti Acronis, více než 60 % lokálních firem zavedlo opatření pro ochranu citlivých údajů.

Požární bezpečnost se vztahuje i na rodinné domy

Axis představuje speciální kameru all-in-one, která vylepší komunikaci s pacienty ve zdravotnických zařízeních