Security Blog

Drony a bezpečnostní složky? Na jaké vlastnosti se zaměřit?

Bezpilotní prostředky neboli drony slouží nejen na zábavu, ale jsou také vyhledávané u bezpečnostních složek, pohotovostních týmů a požárních a záchranných sborů. Na svém kontě už mají nespočet zachráněných životů a v oblasti bezpečnosti jsou čím dál tím využívanější. Své místo mají na pátracích a záchranných akcích, při forenzním mapování i při taktických operacích. Jaké požadavky by měly drony užívané bezpečnostními složkami splňovat?

Provoz v jakémkoliv počasí

Bezpečnostní složky si nemohou vybrat, v jakém počasí budou zasahovat. Musí být tedy připravené na cokoliv, ať už jde o déšť, kroupy, nebo silný vítr. A dron by měl být připravený na totéž. U komerčních dronů většinou platí, že jsou schopné létat pouze za příznivého počasí. Bezpečnostní složky by proto měly vsadit na profesionální bezpilotní prostředek, který je schopen létat v jakémkoliv počasí a má minimální stupeň krytí IP-53.

Vysoká kvalita záznamu

Pokročilé kamerové systémy jsou v případě bezpečnostních složek naprostým základem a v tomto případě rozhodně platí, že čím kvalitnější, tím lepší. Při operacích přijdou vhod drony, které garantují kvalitní letecké snímky z velmi nízké vzdálenosti i ze vzdálenosti několika kilometrů. Je také nezbytné, aby byly schopné pořídit záznam ve dne i v noci.

Funkce přenosu a zabezpečení dat

Pro dokonalou souhru celého týmu bezpečnostních složek je podstatné, aby drony dokázaly živě streamovat obraz a telemetrická data na obrazovky velících důstojníků. Nezbytné také je, aby byla tato data důkladně zabezpečena, kybernetická bezpečnost by měla být v případě bezpečnostních složek vždy na prvním místě. Jak získat jistotu? Je důležité zvolit bezpilotní prostředky, které pocházejí od ověřených výrobců, kteří garantují dostatečné šifrování.

Bez softwarových omezení

U komerčních dronů se setkáte s tím, že v sobě mají zabudované bezpečnostní prvky, které pilotům zabraňují létat v zakázaném vzdušném prostoru. Tyto prvky je možné obejít, je však nutné dopředu zažádat o využití daného vzdušného prostoru nebo čekat na obdržení kódu, který deaktivuje bezpečnostní prvek. A čekání je v případě bezpečnostních složek tím posledním, co by potřebovaly. Opět je tedy na místě investovat do profesionálních dronů bez softwarových omezení, které jsou určeny pro piloty s výcvikem a zkušenostmi.

Přečtěte si také:

Dron může být dobrý sluha ale i zlý pán
První záchranná operace hlídkového dronu dopadla úspěšně
Ruský silák mezi drony SKYF unese až dvousetkilový náklad
Do boje vyráží dron TIKAD vyzbrojený odstřelovací puškou nebo kulometem
Nový dron od koncernu Kalašnikov je tichým vzdušným agentem

Také by vás mohlo zajímat

Axis představuje speciální kameru all-in-one, která vylepší komunikaci s pacienty ve zdravotnických zařízeních

Acronis Cyber Protect 16 stanovuje nové standardy v kybernetické bezpečnosti a ochraně dat

Axis PTZ kamera za příznivou cenu: Vhodná pro interiéry i exteriéry s pokročilými funkcemi – 4MPx obrazem a 10x optickým zoomem

Jaké novinky nás čekají v oblasti bezpečnostních technologií v roce 2024? Axis ukazuje na 5 základních trendů.