Security Blog

Zlepšená videoanalýza bez výdajů navíc. AXIS Object Analytics přichází s novými funkcemi pro ještě efektivnější dohled.

AXIS Object Analytics (AOA) je pokročilá videoanalytika na bázi umělé inteligence, která je integrovaná přímo v AXIS OS – firmwaru kompatibilních kamer Axis. V poslední verzi jsou nyní k dispozici dvě nové funkce Crossline counting a Time in area.

Videoanalytický software AXIS Object Analytics analyzuje díky algoritmům a behaviorálním podmínkám založeným na AI scénu, klasifikuje různé typy objektů (lidi, nebo různé dopravní prostředky, jako jsou cyklista, motocykl, osobní nebo nákladní automobil, autobus apod.) a monitoruje prostorové chování těchto objektů v záběru kamery. Díky tomu umožňuje zaměřit se pouze na aktivitu objektů zájmu a klíčové události, čímž se zvyšuje efektivita videodohledu.

Software zpracovává a analyzuje živé nebo nahrané video přímo v kameře na okraji sítě (tzv. edge computing), čímž eliminuje potřebu drahých serverů. Výstup pak lze snadno integrovat do všech hlavních systémů správy videa (VMS) a profitovat z efektivnějšího zpracování dat, minimalizace požadavků na úložiště a šířku pásma i vylepšené škálovatelnosti bezpečnostního systému.

AOA má význam také pro inteligentní vyhledávání v systémech VMS, jako je AXIS Camera Station s funkcí Smart Search 2. Nemusíte prohledávat hodiny videozáznamů, ale stačí pouze ve filtru zadat, že hledáte například záběry s motocyklem. Tato inteligentní analytika podporuje také překryvy a trajektorie ohraničujících rámečků v živém i nahraném videu, což pomůže určit, co spustilo událost a odkud objekt přichází.

Různé scénáře běžící zároveň

AOA podporuje více různých paralelních scénářů, z nichž každý může spouštět jiné akce. Scénáře lze nastavit a přizpůsobit konkrétním potřebám monitorování pouhými několika kliknutími. Tyto funkce pak můžete různými způsoby kombinovat v jediném záběru a v jediné kameře. AOA je součástí vybraných modelů PTZ, multisenzorových i 360° kamer, což poskytuje široké možnosti různých praktických instalací.

Analytika v procesorech ARTPEC-7 vyžaduje přídavný čip MLPU (Machine Learning Processing Unit) nebo DLPU (Deep Learning Processing Unit), který se už v nových systémech s čipem ARTPEC-8 integruje přímo do jádra. Jednotka MLPU zvládne pouze základní rozlišení člověk-vozidlo, ale s jednotkou DLPU v novějších kamerách je analytika výkonnější a rozpozná člověka i v neobvyklých polohách – například když se v záběru kamery pohybuje po čtyřech jako zvíře.

Crossline counting

Novinkou je funkce počítání objektů, které procházejí uživatelem vytvořenou virtuální linií v definovaném směru. Tato funkce může spouštět události, kdykoli danou čáru překročí definovaný počet osob nebo určitých typů vozidel a zároveň umožňuje shromažďovat cenná metadata. Na základě otevřených rozhraní API lze k těmto datům snadno přistupovat různými způsoby a integrovat je do aplikací třetích stran, kde je lze také vizualizovat. Počítání objektů pomocí AOA však nelze zaměňovat se zařízením AXIS P8815-2 3D People Counter, které bylo navrženo a optimalizováno pro specifické aplikace na počítání lidí v interiérech.

Time in area

Další novou užitečnou funkcí je Time in area. Počítá samostatně čas pro každý objekt v definované oblasti. Po překročení povoleného limitu v dané oblasti může analytika automaticky spustit definovanou akci nebo upozornit obsluhu. Toho lze využít například v případě, že vozidlo zůstane neobvykle dlouho v zóně se zákazem parkování, nebo při sledování podezřelého chování osob, například sprejerů, kteří se v oblasti zdržují déle než osoba, která tudy jen prochází.

Mezi klíčové vlastnosti AXIS Object Analytics patří:

  • videoanalytika zpracovávaná přímo kamerou;
  • klasifikace osob a vozidel;
  • více scénářů běžících najednou;
  • flexibilní a snadná konfigurace;
  • předinstalováno, bez dodatečných nákladů.

AXIS Object Analytics je zdarma ve vybraných modelech Axis kamer. Nové funkce Crossline counting a Time in area jsou k dispozici v rámci firmwarové verze 11.5.

Jak funguje analytika AXIS Object Analytics se můžete podívat ve videích:

Také by vás mohlo zajímat

Axis představuje speciální kameru all-in-one, která vylepší komunikaci s pacienty ve zdravotnických zařízeních

Acronis Cyber Protect 16 stanovuje nové standardy v kybernetické bezpečnosti a ochraně dat

Axis PTZ kamera za příznivou cenu: Vhodná pro interiéry i exteriéry s pokročilými funkcemi – 4MPx obrazem a 10x optickým zoomem

Jaké novinky nás čekají v oblasti bezpečnostních technologií v roce 2024? Axis ukazuje na 5 základních trendů.