Security Blog

AXIS Q1656-DLE bezpečnostní kamera kombinující video s radarem

Kamera kombinující video s radarem. Nepotřebuje fyzickou viditelnost a ještě šetří náklady

Společnost Axis Communications představuje unikátní zařízení, které vzniklo spojením dvou technologií: kamery s funkcí klasifikace objektů (využívající umělou inteligenci založenou na hlubokém učení) a radaru, který detekuje přesnou polohu i rychlost objektů. Nové kombinované zařízení tak zajistí přesnou detekci v režimu 24/7, ochranu široké oblasti před vniknutím, o stupeň inteligentnější monitoring a zároveň forenzní kvalitu videa. 

Nové zařízení AXIS Q1656-DLE je výsledkem spojení špičkové síťové kamery Axis řady Q s IP radarovým detektorem. Pomocí radaru dokáže na dálku přesně detekovat objekty (osoby i vozidla) s velmi nízkou mírou falešných poplachů, a dokonce bez ohledu na fyzickou viditelnost. Narušitele umí vizualizovat v aplikacích s určením jejich přesné polohy, změřit vzdálenosti a doplnit informace o rychlosti pohybujících se objektů.

Odolá nárazu i povětrnostním vlivům

Špičková vysoce výkonná boxová kamera řady Q s 1/1,8“ senzorem má robustní pouzdro odolné proti nárazu se stupněm krytí IK10. Odolá tak povětrnostním vlivům i větru o rychlosti až 60 m/s a může mít vestavěný stěrač, který zaručí skvělé snímky i při dešti či sněžení. Její součástí jsou pokročilé technologie Axis, jako je technologie Lightfinder 2.0, která umožňuje pořizovat forenzní snímky při velmi nízkém, až nulovém osvětlení. Kamera je vybavena dálkovým zoomem, zaostřováním a také podporou PoE a redundantního stejnosměrného napájení pro flexibilní instalaci a údržbu.

Vyhodnotí podezřelé chování

Radar lze použít i samostatně a propojit ho se samostatnou PTZ kamerou pro vizuální verifikaci. Vzhledem k tomu, že radar „vidí“ i ve tmě, je možné nastavit, aby spouštěl aktivaci reflektorů, infračervených nebo fasádních světel pouze v případě pozitivní detekce narušení, čímž se šetří náklady na energie.

AXIS Q1656-DLE disponuje nejnovějším systémem na čipu (SoC) společnosti Axis s podporou pokročilých funkcí a výkonných aplikací založených na hlubokém učení v koncovém zařízení. Díky tomu lze nastavit události spouštěné podezřelým chováním na základě klasifikace a rychlosti objektů, například když se v záběru objeví běžící lidé nebo pomalu jedoucí auta.

Zařízení, které šetří náklady

Analýza přímo v koncovém zařízení umožňuje rychlejší reakce na aktuální události a přináší úsporu nákladů, protože je zapotřebí menší šířka pásma a úložiště i menší počet serverů. Energie lze také šetřit inteligentním řízením přísvitů. K instalaci přístroje je třeba jediný kabel, jedna IP adresa a jedna licence softwaru pro správu videa (VMS), což opět snižuje náklady na instalaci a provoz. Navíc, díky nízké míře falešných poplachů, bezpečnostní personál reaguje jen na skutečné hrozby a dokáže v menším počtu zvládnout více kamer současně.

Celková ochrana systému

Vylepšené kyberpezpečnostní funkce v neposlední řadě zabraňují neoprávněnému přístupu a chrání systém jako celek. Snižuje se riziko ztráty citlivých dat a zlepšuje se škálovatelnost systému. Platforma AXIS Camera Application Platform (ACAP) navíc rozšiřuje možnosti nasazení aplikací (od Axisu nebo od třetích stran) založených na počítačovém vidění.

Mezi nejdůležitější charakteristiky AXIS Q1656-DLE patří:

  • dvě výkonné technologie spojené v jednom zařízení,
  • přesná detekce 24/7,
  • zvýšená inteligence detekce a klasifikace,
  • rozšířené funkce kybernetické bezpečnosti,
  • prémiové funkce kamery Axis řady Q.

Nové zařízení AXIS Q1656-DLE bude dostupné prostřednictvím distribučních kanálů v prosinci 2022 za doporučenou koncovou cenu 61 000 Kč.

Také by vás mohlo zajímat

Acronis Cyber Protect 16 stanovuje nové standardy v kybernetické bezpečnosti a ochraně dat

Axis PTZ kamera za příznivou cenu: Vhodná pro interiéry i exteriéry s pokročilými funkcemi – 4MPx obrazem a 10x optickým zoomem

Jaké novinky nás čekají v oblasti bezpečnostních technologií v roce 2024? Axis ukazuje na 5 základních trendů.

Axis představuje inovativní multisenzorové kamery s umělou inteligencí pro komplexní pokrytí širokých ploch v rozlišení až 4×4K