Security Blog

Jak správně zabezpečit chatu nebo chalupu

Konec chalupářské sezóny neznamená, že se z blízkosti chat a chalup zcela vytratil život. Jakmile přestaneme na své rekreační objekty pravidelně jezdit a pokud nám s dohledem nepomohou ani sousedé, není od věci se zamyslet, jak svůj druhý domov dobře zabezpečit, abychom se začátkem nové chalupářské sezóny nemuseli řešit nepříjemné překvapení, které nám v době naší nepřítomnosti přichystali všeteční zloději.

Bezpečnostní dveře zloděj překonává těžko

Vzhledem k tomu, že většina lidí své chalupy nevyužívá celoročně, jsou domy značnou část roku neobývané a bez dozoru, což samozřejmě zvyšuje riziko jejich vykradení. Určitě je tedy vhodné myslet na jejich zabezpečení, aby pak začátek nové chalupářské sezóny nepřinesl místo očekávaného odpočinku nepříjemnosti a starosti. Kvalitní bezpečnostní vchodové dveře (minimálně bezpečnostní třída 3) jsou prvním a zároveň nejdůležitějším krokem.

Bezpečnostní dveře nemusí být poznat na 1. pohled

Na kvalitní bezpečností dveře není potřeba rezignovat ani v případě, že je chalupa historickým stavením a její majitelé si přejí zachovat původní vzhled domu. „Bezpečnostní dveře se vyrábí na míru, a tudíž mohou vypadat tak, jak zákazník potřebuje. Dveře dokážeme vyrobit v přesné replice původních dveří při zachování všech bezpečnostních parametrů. Pokud výměna dveří není z nějakého důvodu možná, máme k dispozici přídavné bezpečnostní dveře SD3 nebo SD23 (pro dvoukřídlé dveře). Jedná se v podstatě o bezpečnostní dveře, které se namontují ze strany interiéru na ty původní. Vnější strana dveří tedy zůstane zachována v původní podobě, a nedojde tak k narušení celkového vzhledu stavení, zatímco vnitřní stranu dveří lze sladit s interiérem,“ říká Jaroslav Pecka.

Jak postupovat při výběru bezpečnostních dveří

Důležitým parametrem při výběru firmy je certifikace produktu, která nám poskytuje jistotu, že si kupujeme kvalitní produkt splňující zákonné normy a také kontrola výroby ze strany certifikačního úřadu, která potvrzuje, že firma vyrobila a dodala výrobek, který je na daném certifikátu. Určitě je také vhodné zajímat se o to, z čeho jsou dané bezpečnostní dveře vyrobeny. 

Dveře nejsou všechno

Bezpečnostní vchodové dveře je vhodné doplnit dalšími zabezpečovacími prvky, jako jsou mříže k zabezpečení oken, které poskytují maximální bezpečí při minimálních nákladech, alarmy, které spojují celou řadu prvků (pohybové čidlo, magnetický kontakt, detektor tříštění skla, detektor požáru či úniku plynu) do jednoho funkčního celku, a kamerové systémy, které jsou spolu s připojením na pult centrální ochrany jedním z nejrychleji se rozšiřujících způsobů zabezpečení.

Také by vás mohlo zajímat

Axis představuje speciální kameru all-in-one, která vylepší komunikaci s pacienty ve zdravotnických zařízeních

Acronis Cyber Protect 16 stanovuje nové standardy v kybernetické bezpečnosti a ochraně dat

Axis PTZ kamera za příznivou cenu: Vhodná pro interiéry i exteriéry s pokročilými funkcemi – 4MPx obrazem a 10x optickým zoomem

Jaké novinky nás čekají v oblasti bezpečnostních technologií v roce 2024? Axis ukazuje na 5 základních trendů.