Security Blog

3. ročník konference Prague 5G Security Conference

Praha opět hostila jednu z největších světových událostí na poli kybernetické bezpečnosti Prague 5G Security Conference. Vzhledem k aktuálním zdravotním opatřením se letošní ročník konference, stejně jako ten minulý, uskutečnil virtuálně. Akce se konala 30. listopadu a 1. prosince letošního roku v prostorách O2 universa v Praze. Událost organizuje Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) v koordinaci s Ministerstvem zahraničních věcí a pod záštitou Úřadu vlády ČR.

Letošní konference se zaměřila na otázky spojené s bezpečností 5G sítí a přelomových technologií (tzv. emerging and disruptive technologies), jakými jsou zejména umělá inteligence, autonomní systémy, Big Data Advanced Analytics, kvantová komunikační infrastruktura a Massive Internet of Things: „5G sítě umožní rozvoj a rozšíření přelomových technologií, které budou výrazně měnit ekonomiku i celou společnost a budou mít dopad na národní bezpečnost. Právě sítě nové generace umožní rozmach a široké využití těchto technologií a měly by se proto budovat na bezpečných základech. I z těchto důvodů je třeba prohloubit diskuzi o významu bezpečnosti sítí nové generace a rozšířit strategické uvažování na nové technologie,“ říká ředitel NÚKIB Karel Řehka.

Na letošní konferenci vystoupili uznávaní odborníci z různých koutů světa

Na letošní 5G konferenci, která se uskutečnila online, bylo pozváno k virtuální účasti přes 1 300 účastníků. Na akci vystoupilo na sedm desítek řečníků z 20 zemí světa. Mezi přednášejícími byli uznávaní odborníci na kybernetickou bezpečnost i vrcholoví světoví politici. Projev přednesl například zástupce generálního tajemníka NATO Mircea Geoană, mezi dalšími hosty nechyběl izraelský ministr komunikací Yoaz Hendel, koordinátor kybernetické bezpečnosti Indie Rajesh Pant nebo ředitel pro kybernetiku Výkonné kanceláře prezidenta USA Chris Inglis.

V závěru konference byl představen dokument, který má navrhnout principy budoucího přístupu k přelomovým technologiím. Samotná konference se konala za zavřenými dveřmi, úvodní a závěrečné slovo se pro veřejnost přenášelo online. 

 

Také by vás mohlo zajímat

Axis představuje speciální kameru all-in-one, která vylepší komunikaci s pacienty ve zdravotnických zařízeních

Acronis Cyber Protect 16 stanovuje nové standardy v kybernetické bezpečnosti a ochraně dat

Axis PTZ kamera za příznivou cenu: Vhodná pro interiéry i exteriéry s pokročilými funkcemi – 4MPx obrazem a 10x optickým zoomem

Jaké novinky nás čekají v oblasti bezpečnostních technologií v roce 2024? Axis ukazuje na 5 základních trendů.