Security Blog

Klíčům odzvonilo – přístupové systémy představují bezpečnější alternativu pro malé firmy a výrobní provozy

Ačkoliv v dnešní době řada podniků přesouvá svá data i know-how do virtuálního světa, pro některé podnikatele zůstává nejcennější částí podnikání firemní centrála a výrobní provoz. Při ochraně hmotného i nehmotného majetku vzniká u firem zajímavý paradox. Zatímco virtuální data firmy chrání šifrováním a zálohováním, firemní kanceláře a provozy s drahými stroji mnohdy střeží jen obyčejný klíč nebo vrátný. Kontrola pohybu osob ve firemních areálech je přitom základním krokem pro ochranu majetku. Moderní alternativou lehce kopírovatelného klíče či zapomnětlivého vrátného jsou elektronické přístupové systémy. Jak se v nich vyznat? 

Elektronické přístupové systémy umožňují a evidují příchody, odchody a pohyb osob v objektech. Tyto systémy se dnes využívají v privátním, podnikatelském i průmyslovém sektoru, tedy například na stavbách, v bytových domech, v kancelářích, ale i v technologických centrech. Základním cílem přístupových systémů je monitorovat a identifikovat osoby, které jsou do objektů vpuštěny. Firmy a výrobní podniky prostřednictvím přístupových systémů chrání svůj provoz před vstupem nežádoucích osob, jako jsou například bývalí zaměstnanci, konkurence či zloději.

Kontaktní vs. bezkontaktní vs. biometrické přístupové systémy

Přístupové systémy lze dělit na tři typy, a to podle způsobu, jakým identifikují vstup do objektu. Identifikaci osob provádějí tzv. přístupové terminály, které jsou umístěny u zabezpečených dveří. V případě kontaktních systémů je třeba, aby osoba, která chce do objektu vstoupit, přiložila na vstupní terminál přístupové médium. Přístupová média (například klíčenka nebo karta) tedy nahrazují klasický klíč, s tím rozdílem, že je nelze jednoduše zkopírovat. Bezkontaktní přístupové systémy umí identifikovat osoby i na vzdálenost několika desítek centimetrů. Identifikační kartu nebo čip tak zaměstnanci ani nemusejí vytahovat z peněženky.

Biometrické přístupové systémy

Biometrické systémy používají k identifikaci unikátní biometrické znaky osob, například otisk prstu nebo snímek tváře. Do paměti biometrických čteček se ovšem tyto biometrické údaje neukládají. Z některých rysů specifických pro jednotlivce je vytvořen speciální algoritmus – tzv. biometrická šablona – podle níž systém rozpozná konkrétní osoby. „Biometrické systémy se již dnes běžně užívají, protože jsou velmi rychlé a přesné. Moderní čtečky rozpoznají a zaevidují zaměstnance za méně než sekundu, což ocení hlavně společnosti s větším počtem zaměstnanců,“ dodává Roman Straško, obchodní konzultant z firmy IReSoft, která se zabývá vývojem a výrobou přístupových systémů Alveno.

Propojené vs. autonomní systémy

Důležitým kritériem při hodnocení přístupového systému je i míra jeho propojenosti systémů. Jednoduché autonomní systémy v podstatě jen nahrazují klíč kartou či čipem nebo dokážou na základě předchozího zazvonění otevřít dveře na dálku. Propojené systémy naopak využívají více různých přístupových terminálů, které jsou vzájemně propojeny do počítače či přístupového kontroléru. Díky propojení lze s takovým systémem jednoduše nastavit přístupová práva pro určitou osobu, na určitou hodinu a den v týdnu, nebo například jen pro určité zóny v objektu.

Přístupy do každých dveří lze v případě propojených systémů zpětně kontrolovat v počítači. Moderní systémy zabraňují také souběžnému otevření dveří stejným čipem či stanovují minimální časový rozestup pro použití stejného čipu. Ochrana pro případy zneužití ze strany zaměstnanců nebo ztráty čipu je tedy velmi vysoká, stejně jako ochrana při použití otisku prstu, který má každý člověk unikátní a nelze jej nijak replikovat. „Menší firmy ocení jednodušší autonomní systémy s přístupovými terminály. Větší provozy upřednostňují komplexní identifikační systémy, které například umožňují oboustranné otevírání dveří či rozdělení jednotlivých přístupů do zón,“ dodává Roman Straško.

Zabezpečený přístup a evidence docházky zaměstnanců

Přístupové systémy nejsou pouhou náhradou klíčů. Kromě regulace vstupu do objektů lze přístupové systémy propojit s dalšími zařízeními a používat je například jako docházkové systémy. V případě tohoto propojení systémů pak doslova jeden otisk vládne všem. Tyto systémy umí sledovat a vyhodnocovat skutečnou docházku zaměstnanců na stejný otisk prstu, na který byli do objektu vpuštěni. Propojení přístupového systému s docházkovým pomůže firmám šetřit náklady a efektivně kontrolovat práci zaměstnanců. Ačkoliv jsou přístupové a docházkové systémy moderním IT řešením, jejich implementace není pro podnikatele díky asistenci ze strany výrobců nijak náročná. Většina výrobců přístupových systémů zajistí nejen instalaci systému, ale také následnou uživatelskou podporu pro zákazníky. Konzultace řešení pro nové zákazníky výrobci taktéž poskytují zdarma.

Také by vás mohlo zajímat

Acronis Cyber Protect 16 stanovuje nové standardy v kybernetické bezpečnosti a ochraně dat

Axis PTZ kamera za příznivou cenu: Vhodná pro interiéry i exteriéry s pokročilými funkcemi – 4MPx obrazem a 10x optickým zoomem

Jaké novinky nás čekají v oblasti bezpečnostních technologií v roce 2024? Axis ukazuje na 5 základních trendů.

Axis představuje inovativní multisenzorové kamery s umělou inteligencí pro komplexní pokrytí širokých ploch v rozlišení až 4×4K