Security Blog

Soutěž Slepá místa podpoří prevenci kriminality ve vítězné obci

Aktuálně je do soutěže Slepá místa, v níž můžou obce vyhrát kamerový dohled nad vybranou problémovou lokalitou, přihlášených 15 projektů. Novinkou je kategorie pro města nad 10 tisíc obyvatel, zaměřená na chytrá řešení v duchu konceptu smart city. Součástí soutěže je i průzkum, realizovaný ve spolupráci s odborem prevence kriminality Ministerstva vnitra České republiky. Pověření zastupitelé obcí mohli přihlásit své lokality do 31. března.

Cílem soutěže je nejenom pomoct obcím vyřešit určitý problém, ale také dát jim možnost vyzkoušet v reálné instalaci nejnovější bezpečnostní technologie. Moderní kamerové systémy totiž umějí mnohem víc než jen zajistit obraz – zvládnou automaticky upozorňovat na bezpečnostní rizika, dopravní nehody či zácpy, monitorovat rizikový vodní tok, čistotu ovzduší a mnoho dalšího. Soutěž se navíc nově dělí na dvě kategorie. V první kategorii soutěží obce s méně než 10 tisíci obyvateli, v druhé kategorii města nad 10 tisíc obyvatel.

Nová smart city kategorie a spolupráce s odborem prevence kriminality MVČR

Uvědomujeme si, že větší města mají trochu jiné potřeby. Vytvořili jsme pro ně tedy speciální kategorii, která vítězi umožní s pomocí inteligentních kamer realizovat vzorový smart city projekt, ať už v oblasti bezpečnosti, mobility nebo životního prostředí,“ vysvětluje Dalibor Smažinka, člen expertní poroty soutěže ze společnosti Axis Communications. 

Součástí soutěže bude i dotazník pro zúčastněné obce, který organizátoři připravují ve spolupráci s odborem prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR.

Naším cílem je poskytnout v rámci soutěže užitečnou zpětnou vazbu preventistům z příslušného odboru MVČR. Zároveň chceme touto cestou upozornit na portál Prevencekriminality.cz, kde obce mohou získat přehled o aktuálních dotačních programech v oblasti městských kamerových systémů a další užitečné informace,“ dodává Dalibor Smažinka.

V prvním kole soutěže, které se konalo během loňského podzimu, zvítězil v konkurenci 49 přihlášených projektů Sokolov. Do soutěže přihlásil vyloučenou lokalitu okolo vlakového nádraží, kde lidé v minulosti ignorovali zákaz vstupu do kolejiště, což vedlo k několika smrtelným nehodám. Kamerové řešení, které se má instalovat v nejbližších dnech, pomůže městu monitorovat několik set metrů nebezpečného úseku železnice a zamezit tak dalším ztrátám na životech.

Také by vás mohlo zajímat

Acronis Cyber Protect 16 stanovuje nové standardy v kybernetické bezpečnosti a ochraně dat

Axis PTZ kamera za příznivou cenu: Vhodná pro interiéry i exteriéry s pokročilými funkcemi – 4MPx obrazem a 10x optickým zoomem

Jaké novinky nás čekají v oblasti bezpečnostních technologií v roce 2024? Axis ukazuje na 5 základních trendů.

Axis představuje inovativní multisenzorové kamery s umělou inteligencí pro komplexní pokrytí širokých ploch v rozlišení až 4×4K