Security Blog

Urychlí koronavirus využití dronů jako nový bezkontaktní způsob dopravy?

S příchodem koronaviru se opět otevírá otázka, jak zařídit, aby byli lidé umístění do karantény izolovaní od ostatních, ale aby byla zajištěna možnost zásobovat je léky a potravinami, bez toho, aniž by byl nutný kontakt s jinými osobami.

Drony doručují léky i potraviny

Do popředí se dostávají drony a jejich možnost využití v přepravě menších zásilek. Drony, jakožto bezpilotní stroje, jsou ovládány na dálku, a proto nehrozí riziko nákazy. V dnešní době už jsou tyto specializované bezpilotní letouny přizpůsobeny na umístění potřebného nákladu a jeho doručení do izolovaných oblastní.

Například drony společnosti Zipline jsou už nyní využívány na zásobování obyvatel v Africe. Díky moderní technologii tak nezůstanou lidé v rozlehlých a těžko přístupných oblastech například bez potřebných léků nebo jim mohou být doručovány potravinové balíčky.

Drony nejsou omezovány stavem pozemních komunikací, nezpomalí je zácpy a mohou operovat na rozsáhlých územích. K jejich obsluze navíc stačí minimum pracovníků.

Bezpilotní letouny ve službách IZS

Podobně jako v některých afrických zemích by se drony mohly v brzké budoucnosti využívat i v evropských státech. Během pandemií (nejen koronaviru) jsou drony ideálním způsobem, jak ochránit obyvatelstvo před šířením onemocnění. Rychlé doručení potřebného materiálu přímo na místo určení s možností dálkové navigace a sledování pohybu drona může být do budoucna neocenitelné.

Už dnes se drony využívají ve složkách IZS (integrovaný záchranný systém) a to i v České republice. Bezpilotní stroje umožňují pomocí termokamer vyhledávat ztracené osoby v nepřístupných terénech, může se odhalit přítomnost osob na místech, kam není povolen vstup, s jejich pomocí mohou být sledovány požáry nebo pohyb osob na hromadných akcích.

Také by vás mohlo zajímat

Axis představuje speciální kameru all-in-one, která vylepší komunikaci s pacienty ve zdravotnických zařízeních

Acronis Cyber Protect 16 stanovuje nové standardy v kybernetické bezpečnosti a ochraně dat

Axis PTZ kamera za příznivou cenu: Vhodná pro interiéry i exteriéry s pokročilými funkcemi – 4MPx obrazem a 10x optickým zoomem

Jaké novinky nás čekají v oblasti bezpečnostních technologií v roce 2024? Axis ukazuje na 5 základních trendů.