Security Blog

FN Brno získala dvě termovizní kamery pro snímání teploty od vědců z VUT

Dvě termovizní kamery, které se na Energetickém ústavu Fakulty strojního inženýrství VUT používají k vědeckým účelům, nainstalovali a zprovoznili výzkumníci u vchodů do Fakultní nemocnice Brno (FN Brno). Největší nemocnici v kraji dosud podobné zařízení, které by automaticky zachytilo osoby se zvýšenou teplotou hned u vstupu do vnitřních prostor, chybělo. Třetí termokameru zapůjčil CEITEC VUT Dětské nemocnici, která rovněž spadá pod FN Brno. Zápůjčka špičkových výzkumných kamer potrvá do doby, než dodávku termokamer do nemocnic zajistí stát.

„Nabídli jsme FN Brno pomoc a z naší debaty vyplynulo, že nemocnici chybí mj. také termovizní kamery, které by automaticky změřily teplotu každému, kdo vstoupí do budovy. Zdravotníci mají díky údajům z těchto kamer možnost rychleji pacienta s teplotou oddělit od ostatních tak, aby nedošlo k nakažení dalších osob. Energetický ústav naší fakulty se nemocnici proto rozhodl zapůjčit dvě špičkové termovize, které se používají k vědeckým účelům,“ popsal děkan Fakulty strojního inženýrství Jaroslav Katolický, který jako výzkumník působí právě na Energetickém ústavu.

Kamery měří teplotu pacientů i zaměstnanců

Termovizní kamery, které v minulosti sloužily například pro měření energetických zařízení v teplárnách nebo i v Jaderné elektrárně Dukovany, jsou nyní umístěny na dvou místech. První z nich je ve stanu, který slouží jako vstup do nemocnice pro pacienty, druhá pak v prostoru, kterým do nemocnice přicházejí zaměstnanci.

Termovize s centrálním systémem pro sledování teploty osob kompletně zprovoznili právě výzkumníci z Energetického ústavu FSI VUT, vyhodnocování dat už je v režii zdravotníků. „Data a obrazy z termovizí se odesílají do centrálního počítače, který obsluhují medici. Pokud kamery naměří u někoho zvýšenou teplotou, medici předají informaci zdravotníkovi, který je fyzicky přítomen u vstupu a ten rizikového pacienta kontaktuje a zajistí, aby se nedostal do kontaktu s ostatními,“ popsali výzkumníci Energetického ústavu FSI VUT Ondřej Pech a Petr Kracík.

„Rozhodli jsme se tato zařízení nemocnici bezplatně zapůjčit na dobu, po kterou je bude potřebovat. Předpokládáme, že instalace zde zůstane několik týdnů,“ uzavřel děkan FSI Jaroslav Katolický s tím, že fakulta jedná i o dalších způsobech pomoci pro největší nemocnici v Jihomoravském kraji.

Pomoc s instalací termokamer nabídli nedávno také odborníci z vědeckého centra CEITEC VUT. Dnes bylo jedno jejich termovizní zařízení nainstalováno u vstupu do Dětské nemocnice, která je rovněž součástí FN Brno. Instalaci provedli odborníci z výzkumné skupiny Kybernetika pro materiálové vědy.

Také by vás mohlo zajímat

Axis představuje speciální kameru all-in-one, která vylepší komunikaci s pacienty ve zdravotnických zařízeních

Acronis Cyber Protect 16 stanovuje nové standardy v kybernetické bezpečnosti a ochraně dat

Axis PTZ kamera za příznivou cenu: Vhodná pro interiéry i exteriéry s pokročilými funkcemi – 4MPx obrazem a 10x optickým zoomem

Jaké novinky nás čekají v oblasti bezpečnostních technologií v roce 2024? Axis ukazuje na 5 základních trendů.