Security Blog

10 nejlépe zabezpečených míst na světě

Jsou místa, kam noha obyčejného smrtelníka nikdy nevkročí. Kde jsou nejstřeženější místa světa a proč jsou hlídána?

1.  Peněžní aktiva Spojených států amerických v pevnosti Knox

Ve státě Kentucky se ve vojenském prostoru nedaleko města Louisville nachází pevnost Knox, ve které jsou střežena peněžní aktiva Spojených států amerických. Okolo 5 tisíc tun bankovního zlata představuje asi 2 % veškerého vytěženého zlata, a proto je chráněno bankovním trezorem umístěným hluboko v zemi a zabezpečeným 25 tunovými dveřmi.

  1. Řídící a operační středisko Severoamerického velitelství protivzdušné obrany v Čejenské hoře

Stát Colorado je domovem řídícího a operačního střediska patřícího k Severoamerickému velitelství protivzdušné obrany. Nedaleko městečka Colorado Srings se v Čejenské hoře nachází tunel dlouhý jeden kilometr, u kterého bylo během druhé světové války středisko vystavěno. Bezpečnost je na tak vysoké úrovni, že ani jaderný výbuch vzdálený 1 míli středisko nepoškodí.

3.  Umělá ostrovní základna Haven Co

Objekt, který sloužil jako sídlo firmy poskytující ochranu dat je umístěn na uměle vytvořené ostrovní základně s názvem Sealand, která se nalézá přibližně 10 km od pobřeží velké Británie v Severním moři. Do základny se dostanou pouze členové britské královské rodiny a zaměstnanci nebo investoři s povolením. V dnešních dnech už základna nefunguje, ale i tak jde o příklad jednoho z nejlépe zabezpečených míst na světě.

4.  Oblast 51 – základna armády Spojených států amerických

Nikdo vlastně netuší, co se v těchto místech děje. Do Oblasti 51 má povolen vstup pouze prezident USA a zaměstnanci základny. Údajně se zde vyvíjí nejmodernější letecká technika, ale panují i zvěsti o zkoumání UFO.

5.  Prezidentský letoun Air Force One

Pokud bychom hledali jedno z nejbezpečnějších pohybujících se míst, musí letoun určený pro přepravu amerických prezidentů stát na prvním místě. Letoun disponuje komunikační, navigační, elektronickou i obrannou technikou funkční na jakémkoli místě planety.

6.  Bar pod zemí – The 1960’s Bar

Jde o poněkud vtipnou záležitost. Hrabství Wiltshire je místem, kde se 30 metrů v podzemí nachází komplex podzemních bunkrů určených pro vysoce postavené osoby, co se do něj měly schovat v případě krize za Studené války. Aby se ukrytí jedinci měli dobře, byl v bunkru vystavěn bar s pořádnou zásobou alkoholu.

7.  Bold Lane – nejzabezpečenější parkoviště

Až 440 parkovacích míst, kamerové systémy, SOS tlačítka, vstup pouze na čárový kód, senzory s ovládáním přes centrální počítač, kontrola pohybu každého vozu – to vše najdete na parkovišti Bold Lane navrženém zemědělským inženýrem. Za vysokou bezpečnost si ale připlatíte.

8.  Trezor se záznamy Mormonské církve v Granite Mountain

Betonový bunkr s ozbrojenou stráží, kovová brána a tunel do komplexu ukrytého 182 metrů ve skále v Utahu chrání záznamy Mormonské církve od roku 1965.

9.  Bunkr pro Saddáma Husajna

Bunkr, který během druhé světové války vydržel útoky americké armády, pojme až 50 lidí, má rozlohu 1800 m2 a je ukrytý 30 metrů pod zemí. Původním záměrem bylo využití jako protiatomový kryt, ale třítunové dveře, 2 m tlustý strop, 1,5 m tlusté stěny a 2 tunely pro únik se skvěle hodily pro ukrytí iráckého vůdce. Po dopadení Saddáma Husajna byl bunkr bohužel vyrabován iráckými vojáky.

10.  Vězení ADX

Přezdívkou „druhý Alcatraz“ se pyšní Administrative Maximum Facility – vězení určené pro muže, mezi kterými se objevují nejtěžší kriminálníci z celých Spojených států amerických, mimo jiné i terorista stojící za útoky z 11. září. Vězení leží v Coloradu a je zabezpečené laserovými paprsky, deskami, které reagují na tlak i kamerovým systémem.

Také by vás mohlo zajímat

Axis představuje speciální kameru all-in-one, která vylepší komunikaci s pacienty ve zdravotnických zařízeních

Acronis Cyber Protect 16 stanovuje nové standardy v kybernetické bezpečnosti a ochraně dat

Axis PTZ kamera za příznivou cenu: Vhodná pro interiéry i exteriéry s pokročilými funkcemi – 4MPx obrazem a 10x optickým zoomem

Jaké novinky nás čekají v oblasti bezpečnostních technologií v roce 2024? Axis ukazuje na 5 základních trendů.