Security Blog

Ochrana měkkých cílů narůstá v reakci na množící se teroristické útoky. V čem spočívá?

S narůstajícím množstvím teroristických útoků a obecně zákeřných protiprávních činů, které ohrožují bezpečnost lidí i majetku, představuje hojně diskutované a stále významnější téma ochrana měkkých cílů. K té se čím dál tím silněji obrací pozornost Ministerstva vnitra ČR, soukromých poskytovatelů bezpečnostních služeb a pochopitelně i široké veřejnosti.

Co jsou to měkké cíle?

Termín „měkké cíle“ jako takový pochází z anglických pojmů „soft targets“ či „crowded places“. Ministerstvo vnitra ČR, do jehož působnosti agenda bezpečnosti spadá, ve své metodice definuje měkké cíle jako objekty, ve kterých se typicky vyskytuje vysoký počet osob a ochrana těchto objektů proti násilnému narušení bezpečnosti dosahuje jen velmi nízké úrovně.

Jinak řečeno: jde o každé místo s častou vyšší koncentrací lidí, které se velmi těžko zabezpečuje za použití standardních prvků fyzické ochrany bez toho, aniž by došlo k omezení běžného provozu daného prostoru nebo instituce. Většinou jde o sportovní areály, kulturní akce, zdravotnická zařízení nebo školy: „Problematická je např. představa instalace bezpečnostního rámu u vchodu do nemocnice,“ uvádí ilustrační příklad Pavel Mikšátko, obchodní a technický ředitel bezpečnostní agentury TOP security, která se ochranou měkkých cílů dlouhodobě zabývá.

Na prvním místě je život a zdraví

Bezpečnostní experti se v systému ochrany měkkých cílů zaměřují hlavně na:

  • vypracovávání bezpečnostních analýz,
  • sestavování postupů při mimořádných událostech,
  • zesilování odolnosti klientů,
  • zvyšování situačního povědomí,
  • zmírnění dopadů jakéhokoliv hrozícího útoku,

s maximálním důrazem na ochranu životů a zdraví všech fyzických osob, čímž se systém zásadním způsobem odlišuje třeba od systému fyzické ochrany při zabezpečení kritické infrastruktury.

Specifikem je také poměrně široký prostor pro spolupráci veřejného sektoru se soukromým, jelikož vzhledem k vysokému počtu měkkých cílů je nemožné zajistit bezpečnost na všech místech ze strany státních bezpečnostních složek v čele s Policí ČR. Hojně vyhledávané jsou tu proto bezpečností služby specializovaných agentur.

Tragické události doma i ve světě ukazují, jak moc je prevence důležitá

Historie a zejména události uplynulé dekády nám bohužel již mnohokrát ukázaly, jak moc je prevence v oblasti ochrany měkkých cílů důležitá. Střelba v redakci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo a hudebním klubu Bataclan, najíždění do lidí v několika evropských městech během vánočních trhů, bombový útok na maraton v Bostonu, střelba v restauraci v Uherském Brodě či útok nožem na škole ve Žďáru nad Sázavou; tragických událostí s oběťmi na životech, ze kterých bychom se měli do budoucna poučit, je bohužel opravdu mnoho.

Toho si je po vzoru evropských velmocí vědoma i tuzemská politická reprezentace, která na vzrůstající počet rizik reaguje mj. bezpečnostními dokumenty jako je Audit národní bezpečnosti nebo Strategie České republiky pro boj proti terorismu. Z těch následně vychází postup bezpečnostních agentur. I TOP security pro své klienty z celé České republiky poskytuje bezpečností služby nejen v oblasti ochrany měkkých cílů, ale i zabezpečování sportovních a kulturních akcí a komplexního bezpečnostního poradenství pro fyzické osoby, domácnosti, rodinné firmy i velké korporace či průmyslové areály.

Také by vás mohlo zajímat

Axis představuje speciální kameru all-in-one, která vylepší komunikaci s pacienty ve zdravotnických zařízeních

Acronis Cyber Protect 16 stanovuje nové standardy v kybernetické bezpečnosti a ochraně dat

Axis PTZ kamera za příznivou cenu: Vhodná pro interiéry i exteriéry s pokročilými funkcemi – 4MPx obrazem a 10x optickým zoomem

Jaké novinky nás čekají v oblasti bezpečnostních technologií v roce 2024? Axis ukazuje na 5 základních trendů.