Security Blog

Vyberte si správně termokameru – je rozdíl mezi profesionálním přístrojem a hračkou

Vybrat si z široké nabídky termokamer je nelehký úkol a koupit si pro práci levnou hračku místo profesionálního nástroje může vyjít pěkně draho.

Ne všechny infračervené kamery jsou konstruovány stejně. Zatímco inzerce a reklama může představovat specifikace kamer tak, že na první pohled snímky ze všech kamer zdánlivě vypadají jeden jako druhý, kvalitní termokameru tvoří řada faktorů.

Jedním z faktorů je, že termokamera dokáže odolat každodennímu namáhání v drsném prostředí. Při příštím nákupu termokamery srovnávejte a zdůrazněte si rozdíly mezi profesionálním přístrojem a s tím, co může představovat obdivuhodnou hračku. Levné termokamery se mohou snadno poškodit a nevyhovují při zkouškách na pád.

Zatímco tyto „hračky“ mohou vypadat jako dobrý nástroj a často se vydávají za průmyslové přístroje, přestože mají nedostatečné rozlišení obrazu, vyžadují těžkopádný pracovní postup pro shromažďování a ukládání tepelných obrazových dat, nemají zabudované monitorování stavu baterie a mnoho dalšího, nejsou tedy pro určeny náročnou práci v průmyslu.

Profesionální termokamery jsou robustní, odolné a šetří vám čas. Podívejte se dále na následující popis funkcí, a ujistěte se, že jste při výběru skončili u přístroje s vlastnostmi profesionální termovizní kamery ne „hračky“.

Robustnost, životnost a tvar

Zatímco „hračky“ často nevydrží opakované používání nebo nepřežijí jeden náhodný pád, přístroje pro profesionály by měly být robustní proto, aby mohly pracovat v drsném prostředí.

Důležitým faktorem je i pověst výrobce z pohledu kvality a konstrukce výrobků. Když hovoříme o robustnosti, jde o důležitější věc, než by se mohlo zdát. Termokamera by měla pracovat i po pádu na podlahu. Kvalita konstrukce je důležitá až na nejmenší detaily. Jde i o to, jak dobře se uzavírá západka na dvířkách baterie. Má rukojeť termokamery ergonomický tvar s dobrým rozložením hmotnosti tak, aby při držení „netáhla“ ruku dolů?  Vyvážení termokamery se může zdát jako maličkost, ale při dlouhém denním používání se správné vyvážení projeví únavou a dlouhé používání bude nepříjemné.

Má termokamera popruh na držadle, který lze přemístit na obě strany snímače a kameru lze snadno dobře uchopit pravou i levou rukou? Poskytuje kryt objektivu správnou úroveň ochrany? Optika profesionální termokamery je vyrobena z velmi citlivého materiálu je ji třeba dobře chránit před znečištěním a poškozením. Kryt objektivu by měl být pevnou součástí konstrukce termokamery. Kryt, který není pevně spojen s termokamerou, je možné snadno ztratit.

Různé možnosti ostření termokamery

Rozmazaný infračervený snímek vám může poskytnout data, která neodrážejí skutečnosti a zkreslí velikost problému součástí, které kontrolujete. Nesprávně zaostřený snímek navíc dává chybnou informaci o velikosti teploty měřeného povrchu, chyba může být až 20 stupňů celsia!

Kamery s pevným ostřením nabízejí technologii zamířit a měřit, která obecně zajistí zaostření místa v určité vzdálenosti a dále. Měření s pevným ostřením (pevnou ohniskovou vzdáleností) je sice rychlejší než při ručním zaostřování, ale může být méně přesné.

U termovizních kamer s vyšším rozlišením je schopnost zaostřit přesně měřené místo kritická. Kamery s nastavitelným nebo manuálním zaostřením se mohou zaměřit mnohem blíže k danému místu, často již od 15 cm a dále. Lze tak také získat mnohem ostřejší snímky a přesnější výsledky z delší vzdálenosti.

Pro dobrou přesnost zaostření jsou profesionální termovizní kamery dodávány s vestavěným laserovým ukazovátkem, které kromě určení místa „kam se kamera dívá“ měří pomocí laseru i vzdálenosti, na kterou pak termokamera přesně zaostří, a minimalizuje tak chybu měření.

Sloučené viditelné a infračervené snímky

Infračervené kamery, které kombinují snímky ve viditelném světle a infračervené snímky, umožňují uživateli rychle najít a identifikovat potenciální problémy. V podstatě to znamená, že kamera spojuje dva obrazy dohromady, pixel na pixel na jediném displeji. To usnadňuje nalezení zdroje tepla. Například technologie IR Fusion automaticky pořídí digitální obraz ve viditelném světle ve stejnou dobu jako infračervený snímek. Technik, který používá termokameru, pak může zobrazit obraz infračervené oblasti i v plném viditelném světle nebo v několika stupních vzájemného prolnutí obou obrazů.

Pokročilý diagnostický a reportovací software

Software pomáhá vylepšovat a přenastavovat termosnímky. Umožňuje analýzu termosnímku a týmům sdílet profesionálně zpracované zprávy v mnoha různých aplikacích a odvětvích. Software může být použit jako nástroj pro analýzu, vylepšení a jemné naladění termálních obrazů před sdílením s manažery. Robustní software umožňuje uživatelům provádět úpravy, optimalizovat kvalitu obrazu a zobrazovat nálezy s využitím dalších funkcí, jako jsou více obrazové formáty, schopnost kombinovat snímky ve viditelném světle a infračervené snímky či vytvářet vlastní zprávy.

Bezdrátové nahrávání a sdílení obrázků

Možnost prohlížet tepelné snímky z termokamery na vašem smartphonu nebo počítači může být důležitým faktorem pro zlepšení práce. Sdílení snímků bezdrátovým připojením šetří čas tím, že klientům nebo spolupracovníkům pošlete potenciální problémy ve chvíli kdy je třeba. Umožní tak rychlejší rozhodování a spolupráci v reálném čase. Už žádné ztrácení času cestami do kanceláře a zase zpět na místo měření.

Kvalita obrazu pro jasné zobrazení problémů

Pro lepší kvalitu snímků potřebujete více měřicích bodů detektoru (pixelů) zaměřených na měřený cíl. Kamera se širším polem záběru (FOV), které definuje oblast, kterou snímač „vidí“ v daném okamžiku, zobrazí větší měřenou oblast. Pokud dvě kamery pracují se stejným rozlišením detektoru, ale jedna z nich má lepší FOV, bude tato dávat obrázky s více detaily.

Robustní paměť

Každý, kdo používá digitální fotoaparát ví, že obrázky mohou zaplnit jeho paměť velmi rychle. Proto při výběru termokamery volte takovou, která má buďto dostačující vnitřní paměť, nebo slot pro výměnné SD karty. Výměnná SD karta pak umožňuje snadný přístup i přenos uložených snímků, a pokud máte náhradní, tak i „neomezeně“ dlouhé inspekční dny.

Také by vás mohlo zajímat

Acronis Cyber Protect 16 stanovuje nové standardy v kybernetické bezpečnosti a ochraně dat

Axis PTZ kamera za příznivou cenu: Vhodná pro interiéry i exteriéry s pokročilými funkcemi – 4MPx obrazem a 10x optickým zoomem

Jaké novinky nás čekají v oblasti bezpečnostních technologií v roce 2024? Axis ukazuje na 5 základních trendů.

Axis představuje inovativní multisenzorové kamery s umělou inteligencí pro komplexní pokrytí širokých ploch v rozlišení až 4×4K