Security Blog

Použití termovizních kamer k detekci úniku chladiva

Mezi neopomenutelné viníky globálního skleníkového efektu patří F-plyny. Fluorované plyny však naštěstí pomáhají detekovat termovizní kamery, které jsou rovněž schopny je zobrazit a odhalit jejich únik i ve velmi malém množství.

Jejich nepříznivý dopad na atmosféru bývá udáván jako 1000krát větší než stejné množství uvolněného oxidu uhličitého. Kvůli hrozbě, která ohrožuje životní prostředí i podmínky pro život, se země v rámci EU v souladu s nařízením č. 517/2014 z roku 2014 dohodly na snížení emisí skleníkových plynů – a to až o 95 % do roku 2050. S tím souvisí také zavedené povinné kontroly úniku některých plynů. Jde o doporučené pravidelné revize těsnosti chladících a klimatizačních zařízení. Za tyto kontroly a přípravu dokumentace je vždy zodpovědný uživatel zařízení.

Snadno a rychle

Ke snadné revizi a kontrole uvedeného pomůže správná metoda. Mezi oblíbenou možnost, kterou využívají servisní technici, patří sniffer. Levné zařízení má však jednu nevýhodu: nelokalizuje přesné umístění netěsností a ke všemu je citlivé na kovy v bezprostřední blízkosti. Tyto detaily pak mohou negativně ovlivnit proces i výsledek měření. Alternativou, která měření zpřesňuje, je termokamera. Pokročilý software detekuje i mírné teplotní změny v průběhu času – a právě tak přijde na únik chladících plynů. Řešením je například termovizní kamera Fluke Ti450 SF6, která detekuje jak plyny SF6, tak chladící plyny.

Jak to funguje

Kamera má speciální nechlazený microbolometr. Tato její součást detekuje infračervené záření v rozsahu 8-14 mikrometrů, což je rozsah vlnových délek, v nichž chladící plyny vydávají největší množství infračerveného záření. Nastavený algoritmus pak porovnává náhlé, i malé změny teplot mezi jednotlivými snímky obrazu. Tak dokáže odhalit i úniky plynu menší než 4,5 kilogramu za rok. To však není jedinou výhodou termovizní kamery. Přístroj lze použít také ke klasické termovizní diagnostice – k měření rozložení teploty. Důvod je jediný – právě použití nechlazených microbolometrů. Ty chlazené totiž bývají citlivější na vibrace či otřesy, zatímco kamera Fluke Ti450 SF6 prošla i náročnou zkouškou pádem – drop testem.

Jak na to

Při měření termovizní kamerou se ideálním pozadím stává bezoblačná obloha. Ta zajistí dostatečně velký teplotní rozdíl pro odhalení i malého úniku plynu. Dalším nezbytným krokem je pak stabilita kamery. Ve výsledku umožní kamera záznam radiometrických videozáznamů a pořízení fotosnímků – nakonec tak lze snadno a s přehledem prezentovat výsledky měření a vidět konkrétní úniky plynů v čase.

Také by vás mohlo zajímat

Axis představuje speciální kameru all-in-one, která vylepší komunikaci s pacienty ve zdravotnických zařízeních

Acronis Cyber Protect 16 stanovuje nové standardy v kybernetické bezpečnosti a ochraně dat

Axis PTZ kamera za příznivou cenu: Vhodná pro interiéry i exteriéry s pokročilými funkcemi – 4MPx obrazem a 10x optickým zoomem

Jaké novinky nás čekají v oblasti bezpečnostních technologií v roce 2024? Axis ukazuje na 5 základních trendů.