Security Blog

Co všechno dokáží inteligentní kamery? Například identifikovat obličej zakrytý maskou

Kamerový systém patří k základním bezpečnostním prvkům. A netýká se zdaleka jen větších objektů, ale také rodinných domů. Zatímco dříve byly osoby na kamerách jen těžko rozpoznatelné, dnešní doba nabízí kamery s dokonale čistým obrazem za bílého dne i v noci. Věděli jste, že některé kamery dokonce dokáží na zloděje zakřičet ještě dříve, než začne loupit? Jiné zase dokáží identifikovat obličej zakrytý maskou i brýlemi. Pojďme si je představit.

Metoda deep learning

Japonská společnost Panasonic Business dokázala, že kamery mohou zvládnout i zdánlivě nemožné. Nově představila vylepšenou platformu využívající engine s technologií rozpoznávání obličejů deep learning (strojové učení), který nezávislý test NIST vyhodnotil jako nejpřesnější v oboru. S čím si tato technologie poradí? Face Server je schopný rozpoznat obličeje pod úhlem 45 stupňů doprava nebo doleva, obličeje pod úhlem 30 stupňů nahoru a dolů, i obličeje, které jsou částečně zakryté maskou nebo slunečními brýlemi.

Boření hranic v rozpoznávání obličejů

Díky projektu, který spatřil světlo světa díky spolupráci s National University of Singapore, je možné zpracovat obraz až z 20 kamer na server a rychle vyhledávat v databázi 30 000 registrovaných referenčních obličejů. Jak Face Sever změnil svět bezpečnostních technologií podle Gerarda Frigolse, Category Managera pro Panasonic Security? Dle jeho názoru kamerový systém s novou technologií zcela mění zažitá pravidla, jež se týkají přesnosti rozpoznávání obličejů. Inteligentní kamery dokáží s více než 90% přesností rozpoznat obličeje, které jsou částečně zakryté slunečními brýlemi nebo maskami a obličeje rozpoznává z fotografií starých až 10 let.

Ptáte se, zda už se platforma někde využívá? Nyní ji můžete najít například na tokijském letišti Haneda. Poté, co se po třech letech testování na vstupních branách osvědčila, nahradila skenování otisků prstů.

Také by vás mohlo zajímat

Acronis Cyber Protect 16 stanovuje nové standardy v kybernetické bezpečnosti a ochraně dat

Axis PTZ kamera za příznivou cenu: Vhodná pro interiéry i exteriéry s pokročilými funkcemi – 4MPx obrazem a 10x optickým zoomem

Jaké novinky nás čekají v oblasti bezpečnostních technologií v roce 2024? Axis ukazuje na 5 základních trendů.

Axis představuje inovativní multisenzorové kamery s umělou inteligencí pro komplexní pokrytí širokých ploch v rozlišení až 4×4K