Security Blog

Víte, jak fungují termální kamery? Pojďme si je představit

Svět technologií nepokračuje vpřed jen malými krůčky, ale rovnou mílovými kroky. Důkazem jsou například současné termální kamery, které patří k jedněm z nejvíce fascinujících technologií v oblasti bezpečnosti. Termální zobrazení obrazu umožňuje bez problémů sledovat scénu ve tmě, mlze, dešti i extrémních podmínkách. Není proto divu, že se termální systémy staly nedílnou součástí zabezpečení objektů.

Na jakém principu kamery fungují?

Tvrzení, že termální kamery vidí i ve tmě, není zcela správné, kamery „nevidí“, ale „vizualizují“, tedy převádějí do záběru infračervené záření, jež objevil již v roce 1800 sir William Herschel. Možná vás překvapí, že první termální kamery spatřily světlo světa již v roce 1929 díky maďarskému fyzikovi, který vynalezl infračerveně citlivou televizní kameru pro obranu proti letadlům v Británii. V současné době tato technologie nabízí celou řadu použití, a to od detekce alergií přes veterinární medicínu až po klíčovou oblast, kterou je bezpečnostní průmysl.

Termální technologie

Termografie je založena na skutečnosti, že světlo vyzařuje za viditelným spektrem, měří tak infračervené záření, které je vyzařované objektem, přičemž každý objekt má jinou vlnovou délku. Díky tomu je možné vytvořit obraz prostředí bez viditelného světla. Vzhledem ke skutečnosti, že je teplo produkované povrchem objektu, termo zobrazení nevidí skrze materiály, přes které lidské oko vidět může. Příkladem je skleněné okno.

Tip: Novinka ze světa termálních kamer

Termální kamera společnosti Dahua, která reaguje na teplotu předmětů, představuje možnost kvalitního monitoringu během dne i noci. Vznikla díky využití zkušeností značky, analýze obrazu z kamery a inteligentním algoritmům. Dahua Technology představuje novou generaci zařízení s inovačními funkcemi, které umožňují efektivně monitorovat okolí za všech světlených podmínek. Mimo to tyto kamerové systémy zvládají také další funkce, mezi něž patří inteligentní měření teploty, analýza chování nebo aplikace pro sledování, jako je například údržba zařízení v rozvodnách.

Také by vás mohlo zajímat

Acronis Cyber Protect 16 stanovuje nové standardy v kybernetické bezpečnosti a ochraně dat

Axis PTZ kamera za příznivou cenu: Vhodná pro interiéry i exteriéry s pokročilými funkcemi – 4MPx obrazem a 10x optickým zoomem

Jaké novinky nás čekají v oblasti bezpečnostních technologií v roce 2024? Axis ukazuje na 5 základních trendů.

Axis představuje inovativní multisenzorové kamery s umělou inteligencí pro komplexní pokrytí širokých ploch v rozlišení až 4×4K