Security Blog

Chytré zámky a kamery jsou stále oblíbenější. Jaké funkce nabízejí?

Zabezpečovací systémy prošly v posledních letech velkými změnami a podobně jako je tomu u jiných technologií, i v tomto oboru se začaly prosazovat chytré produkty, jež nabízejí mnoho užitečných funkcí. Velkou oblibu si tak získaly např. chytré zámky, mluvící kamery nebo kamery s inteligentní analýzou obrazu. Co tato zařízení umí a v čem spočívají jejich největší přednosti?

Jak fungují chytré zámky?

Moderní chytré zámky jsou skvělým řešením nejen pro velké objekty, ale i pro běžné rodinné domy. Kombinují špičkové mechanické a elektronické řešení a svým majitelům přinášejí maximální komfort. Příkladem je třeba automatické zamykání dveří po jejich zavření – jakmile zavřete dveře od svého domu, automaticky se uzamknou, takže už se vám nemůže stát, že byste si nebyli jistí, zda jste dům nezapomněli zamknout. Další velkou výhodou je jejich snadné otevírání a přístupový systém – nemusíte tak používat klíč. Chytré zámky se mohou odemykat čtečkou otisku prstů, dálkovým ovladačem nebo jednoduše pomocí mobilního telefonu. Potěší i fakt, že je lze nainstalovat na velkou většinu běžných dveří, aniž by se musely složitě vrtat a řezat.

 

Jak fungují mluvící kamery?

Zajímavou novinkou na trhu jsou mluvící kamery, které jsou součástí některých špičkových kamerových systémů. Tyto systémy mají celou řadu skvělých funkcí, včetně napojení na bezpečnostní službu, sledování HD obrazu z kamer nebo spuštění alarmu. Mluvící kamery ale navíc umožňují i hlasový přenos pomocí reproduktorů. Díky tomu tak lze účinně odradit případné zloděje nebo jiné nezvané hosty a statistiky potvrzují, že tato funkce je skutečně efektivní.

Jak fungují a co umí kamery s inteligentní analýzou obrazu?

Chytré kamery s inteligentní analýzou obrazu mají svoje uplatnění zejména v místech, kde se pohybuje hodně lidí, jako jsou např. administrativní budovy, obchody a jiné komerční prostory. Tyto kamery totiž umí spoustu věcí – dokáží spočítat kolik lidí přišlo nebo odešlo z prostoru, sledovat jejich pohyb, rozpoznat jejich obličeje, detekovat jednotlivé objekty, podezřelé chování nebo vandalismus. Jsou skvělým pomocníkem např. ve velkých prodejnách, kde díky nim mohou majitelé získat perfektní přehled o tom, na jaká místa zákazníci nejvíce chodí a čemu se naopak vyhýbají, dají se ale využít např. i venku pro rozpoznání SPZ vozidel nebo jako prevence proti vandalismu a jiným trestným činům.

 

Chytrým technologiím rozhodně patří budoucnost a v oblasti zabezpečovacích systémů se poslední roky neustále něco děje. Nové produkty, jako jsou chytré zámky či mluvící kamery, přinášejí nejen vyšší bezpečnost lidí a majetku, ale zároveň zjednodušují život a nabízejí spoustu skvělých funkcí. Uvažujete-li o novém bezpečnostním řešení, určitě zvažte i tyto moderní bezpečnostní technologie, které vám ušetří čas, starosti a často i peníze.

Také by vás mohlo zajímat

Axis představuje speciální kameru all-in-one, která vylepší komunikaci s pacienty ve zdravotnických zařízeních

Acronis Cyber Protect 16 stanovuje nové standardy v kybernetické bezpečnosti a ochraně dat

Axis PTZ kamera za příznivou cenu: Vhodná pro interiéry i exteriéry s pokročilými funkcemi – 4MPx obrazem a 10x optickým zoomem

Jaké novinky nás čekají v oblasti bezpečnostních technologií v roce 2024? Axis ukazuje na 5 základních trendů.