Security Blog

Biometrické přístupové/docházkové systémy, které významně šetří čas

Proč byste se bez docházkového systému neměli obejít právě ve své firmě? Odpovědí je výrazné zjednodušení a upřesňování podkladů pro mzdy a také zamezení falšování údajů. Docházkový systém slouží k evidenci a vyhodnocení docházky, k zaznamenávání pohybu zaměstnanců i k přípravě podkladů pro mzdy. Docházkové systémy v současné době využívá čím dál tím více firem. Vsaďte i vy na systém, který se vyplatí.

Na jakém principu docházkový systém funguje?

Možností identifikačního média je více. Zaměstnanci mohou být identifikovaní na základě čipu, karty, nalepovacího tagu, otisku prstů, skenu oční duhovky nebo obličeje, případně terminálu s PIN klávesnicí nebo GSM snímačem.

Rozpoznávaná jedinečných biologických charakteristik osob

Biometrické systémy pracují se vstupními informacemi, mezi něž patří verifikace hlasu, rozpoznání lidské tváře, otisky prstů, testování vzorku sítnice a geometrie ruky a prstu. Fenoménem posledních let je právě docházka založená na rozpoznání obličeje, výhoda oproti jiným metodám tkví v tom, že snímaná osoba nemusí být v těsné blízkosti snímače. Systém vyhodnocuje základní body tváře a kontroluje jejich vzdálenost.

Jak je to se souhlasem uživatelů?

Co se týká biometrických systémů, pracují s údaji, které jsou jedinečné a týkají se vždy konkrétní osoby, jejich zpracovávání a uchovávání tak podléhá pravidlům pro zpracování osobních údajů. Pro některé docházkové systémy není potřeba souhlasu uživatele vzhledem k tomu, že neuchovávají citlivé údaje, ale pouze matematický kód.

Kde najde systém využití?

Největší podíl objektů s identifikačními a přístupovými systémy zaujímají komerční prostory, své využití mají však také v bytových domech, ve kterých zajišťují zabezpečení objektu a zamezují v přístupu nežádoucím osobám.

Propojení docházkového systému s dalšími systémy

To, jak užitečným pomocníkem docházkový systém je, dokazuje také skutečnost, že je možné propojit jej i s podnikovým informačním systémem. Docházkový systém tak nabízí například propojení na mzdový systém, díky němuž není nutné přepisovat data ručně. Efektivitu zvyšuje také možnost propojení s kamerovým, požárním i elektronickým zabezpečovacím systémem.

Také by vás mohlo zajímat

Axis představuje speciální kameru all-in-one, která vylepší komunikaci s pacienty ve zdravotnických zařízeních

Acronis Cyber Protect 16 stanovuje nové standardy v kybernetické bezpečnosti a ochraně dat

Axis PTZ kamera za příznivou cenu: Vhodná pro interiéry i exteriéry s pokročilými funkcemi – 4MPx obrazem a 10x optickým zoomem

Jaké novinky nás čekají v oblasti bezpečnostních technologií v roce 2024? Axis ukazuje na 5 základních trendů.